Vitiligo sëmundja e lëkurës; llojet, shkaqet dhe trajtimi natyral.

Vitiligo është një kusht afatgjatë që shkakton zbehje dhe arna të bardha të zhvilluara në lëkurë për shkak të mungesës së një lënde kimike të quajtur melaninë. Ajo mund të prekë çdo sipërfaqe të lëkurës, por më së shpeshti ndodh në lëkurën e ekspozuar në diell, si fytyra, qafa dhe duart.
Gjendja ndryshon nga personi në person. Disa njerëz mund të preken vetëm nga disa arna të bardha të vogla dhe progresi nuk vazhdon më tej. Njerëz të tjerë marrin arna të mëdha të bardha që bashkohen deri në të gjitha zonat e lëkurës. Nuk ka asnjë mënyrë për të parashikuar se cilat zona të lëkurës do të preken.

Simptomat

Simptoma kryesore e vitiligos është njolla e sheshtë e bardha apo arna në lëkurë, duke filluar zakonisht të zhvillohet në zonat ku lëkura ka qenë e ekspozuar në diell.
Fillimisht, vitiligo mund të fillojë si një arnë në lëkurë që është më e zbehtë sesa pjesa tjetër e lëkurës. Gradualisht arna do të bëhet krejtësisht e bardhë. Ndonjëherë qendra e njollës mund të jetë e bardhë me lëkurë të zbehtë rreth saj. Në zonat ku enët e gjakut janë nën lëkurë, njolla mund të jetë pak më shumë rozë sesa e bardhë.
Skajet e njollës mund të jenë të rregullta ose të parregullta. Ndonjëherë anët janë të përflakura (të kuqe) ose me hyperpigmentation (çngjyrosje kafe të lëkurës).
Vitiligo nuk shkakton siklet fizik për lëkurën, të tilla si thatësi, por arna herë pas here mund të jetë e kruajtshme.
Nëse ke vitiligo, zonat e zbehta të lëkurës janë më të ndjeshme ndaj djegies nga dielli.
Zonat e prekura më së shpeshti nga vitiligo përfshijnë:
lëkurën rreth gojës dhe syve, gishtat dhe kyçet e duarve, sqetullat, ijët, organet gjenitale, brenda gojës.
Ndonjëherë vitiligo mund të zhvillohet edhe aty ku ka rrënjë flokësh, si në lëkurën e kokës. Mungesa e melaninës në lëkurën mund t’i kthejë flokët në zonën e prekur në të bardhë ose gri.

Ka dy lloje kryesore të vitiligos

Vitiligo jo-segmental
Vitiligo segmental
Në raste të rralla, është e mundur që vitiligo të ndikojë në të gjithë trupin. Kjo është e njohur si vitiligo universale ose e plotë.

Vitiligo jo-segmentale

Në vitiligon jo-segmentale (gjithashtu e quajtur bilaterale ose vitiligo e përgjithësuar), simptomat e vitiligos shpesh shfaqen në të dy anët e trupit me arna të bardha si simetrike. Arna simetrike mund të shfaqen në fusha të tilla si:
pjesa mbi duar
krahë
sy
gjunjë
bërryla
këmbë
Vitiligo Jo-segmentale është lloji më i zakonshëm i vitiligos, që prek deri në nëntë nga dhjetë njerëz me këtë sëmundje.

Vitiligo segmentale

Ndonjëherë arnat apo njollat ebardha mund të ndikojnë vetëm një zonë të trupit tuaj. Kjo është e njohur si vitiligo segmentale, e njëanshme ose e lokalizuar. Vitiligo segmentale është më pak e zakonshme se sa vitiligo jo-segmentale, edhe pse është më e zakonshme tek fëmijët. Vitiligo segmentale zakonisht fillon më herët dhe prek 3 në 10 fëmijë të cilët kanë vitiligo.
Nëse keni vitiligo, është e vështirë të parashikohet nëse gjendja juaj do të përhapet nga arna origjinale apo sa shpejt mund të përhapet, pasi ajo është e ndryshme tek të gjithë.
Është e mundshme që arna shumë të bardha të shfaqen. Për disa njerëz kjo mund të ndodhë shpejt. Për të tjerët, arnat mund të qëndrojnë të njëjta për muaj apo vite.
Nëse arna të bardha shfaqen simetrikisht në më shumë se një pjesë e trupit, gjendja mund të përparojnë mjaft ngadalë, me periudha kur arnat nuk ndryshojnë. Nëse keni arna të bardha në vetëm një zonë të trupit tuaj, gjendja mund të përparojë më shpejt.

Shkaqet

Vitiligo shkaktohet nga mungesa e një pigmenti të lëkurës i quajtur melanin, i cili prodhohet nga qelizat e lëkurës të quajtura melanocytes, dhe që i jep lëkurës ngjyrat e saj.
Nëse keni vitiligo, ju nuk keni melanocytes të mjaftueshme për punë, kështu që melanina e prodhuar në lëkurën tuaj është e pamjaftueshme. Kjo shkakton arna të bardha të zhvillohen në lëkurën ose flokët tuaj. Nuk është e qartë se pse melanocytes zhduken nga zonat e prekura të lëkurës.
Shkaqet e vitiligos jo-segmentale dhe segmental mund të jenë pak më të ndryshme nga njëra-tjetra.

Kushtet autoimune

Vitiligo jo-segmentale, lloji më i zakonshëm i vitiligos, mendohet të jetë një kusht autoimun. Kjo do të thotë se sistemi juaj imunitar (sistemi mbrojtës natyror i trupit) nuk punon si duhet. Në vend që të sulmojë qelizat e huaja, si viruset, sistemi juaj imunitar prodhon antitrupa (proteina në luftën kundër infeksionit) që sulmojnë qelizat dhe indet e shëndetshme të trupit. Nëse keni vitiligo jo-segmentale, sistemi juaj imunitar prodhon antitrupa që shkatërrojnë qelizat melanocite të lëkurës që prodhojnë melaninën. Vitiligo është i lidhur edhe me kushte të tjera autoimune, të tilla si hyperthyroidism (gjëndra hiperaktive tiroide).

Neurochemicals

Vitiligo segmentale, lloji më pak i zakonshëm i vitiligos, mendohet të shkaktohet nga kimikatet e lëshuara nga mbaresat nervore në lëkurën tuaj. Këto kimikate janë helmuese për qelizat melanocite të lëkurës.
Ju mund të jeni në rrezik të lartë të zhvillimit të vitiligos jo-segmentale nëse:
dikush në familjen tuaj e ka atë (rreth 20% e njerëzve me vitiligo, kanë një anëtar tjetër të familjes që e ka atë)
keni një histori familjare të kushteve të tjera autoimune, për shembull, një nga prindërit tuaj ka anemi të dëmshme (një kusht autoimue që ndikon në barkun tuaj)
keni një kusht autoimun
keni melanoma (një lloj i kancerit të lëkurës), ose Limfoma T-cell të lëkurës (një lloj i kancerit të sistemit limfatik)
keni ndryshime të veçanta në gjenet tuaja që janë të njohur të jenë të lidhur me vitiligon jo-segmentale.

Është e mundur që vitiligo të shkakohet edhe nga ngjarje të veçanta, si për shembull:
ngjarjet stresuese, siç janë lindjet
dëmtimiet e lëkurës, të tilla si djegiet nga erënda të diellit ose prerjet (kjo është e njohur si përgjigja Koebner)
ekspozimi ndaj kimikateve të caktuara.
Vitiligo nuk shkaktohet nga një infeksion dhe ju nuk mund ta merrni atë nga dikush tjetër.

TRAJTIMET NATYRALE 

Ushqimi

Është e rëndësishme që të mos shtoni toksicitet të mëtejshëm në sistemin tuaj kështu që të përpiquni t’i përmbaheni për sa në vijim:
Mos konsumoni ëmbëltues artificialë.
Mos pini pije të gazuara.
Shmangni të gjitha restorantet e ushqimit të shpejtë.
Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.
Eliminoni produktet konvencionale qumështit. Produktet më të mira të qumështit janë të papërpunuara, nga lopët që ushqehen me bar.
Shmagni mishin e kuq, dhe zgjidhni vetëm mish organik duke përfshirë pak mish viçi, mish qengji, dhie, dhe më shumë mish pule dhe gjeldeti.

Mënyra Shtëpiake për trajtimin e Vitiligos

1. Merrni 5 lugë pluhur nga shafrani i Indisë dhe i përzien në 250 ml vaj mustarde, pastaj i aplikoni mbi arnat të bardha të lëkurës, dy herë në ditë; zakonisht këshillohet për një periudhë prej 12-15 muaj.
2. Aplikimi i ekstraktit të borzilokut të ëmbël me lëng limoni; këshillohet të ndiqet për 5-6 muaj.
3. Shumica e praktikuesve tradicional indianë e këshillojë pacientin për të pirë ujë të mbajtur gjatë gjithë natës në një enë bakri.
4. Fara Tamarind dhe fara Psorolia (Psoralea corylifolia) i fut në ujë të përdorur për larjen e orizit dhe i lë për 7 ditë. Pastaj, i shtyp dhe i bën si pastë, dhe e aplikon mbi arnat e lëkurës për të dhënë rezultate të menjëhershme. Kjo është një metodë shumë efektive, por për disa njerëz kjo ka rezultuar të shkaktojë ndjesi djegie dhe vlimi.
5. Lëng xhenxhefili i freskët me pluhur Psorolia, përziehen – për personat mbipeshë me njolla në zona shumë muskulare.
6. Aplikimi i farave të rrepkës (së bardhë) me uthull, është praktikuar gjerësisht në Kalkuta.
7. Pluhuri i farave të Psorolia i përgatitur me vaj kokosi për aplikim të jashtëm.
8. Disa praktikues të specializuara në Kerala të Indisë këshillojnë si më poshtë: Një dietë për 40 ditë që duhet t’i shoqërohet aplikimit të jashtëm të përmendur në pikën 7: dietë me 600 gram trangull të papërpunuar dhe 3 gjethe nga pema Betel (Piper betle), tri herë në ditë, si dhe me ushqim të bërë nga kungulli i hidhur.
9. Lëng xhenxhefili me baltë të kuqe për aplikim të jashtëm.